kol 5pm start buat..soh adik aku beli segala bahan...
so,biar aku tunjuk camne aku buat..nanti aku bg detail resepinya..
firstly..utk Bahan A..korang rendam sagu seketika..pastu masukkan 8 cawan air (utk 10org)..masukkan sagu ketika air tadi mendidih...kacau hingga sagu tu menjadi jernih..pastu korang kena sejat utk buang kanjinya..masukkan dlm bekas2 kecil n sejukkan dlm peti sejuk..
nie Bahan B..santan pekat+sedikit garam+daun pandan dimasak hingga mendidih..
nie Bahan C..2 cawan air (utk 10org),1 1/2 cawan gula merah,sedikit gula pasir & daun pandan..masak hingga gula merah itu hancur..tapis..sejukkan..(xguna gula melaka sb kt kedai habis)..
curahkan Bahan B kedalam sagu..pastu masukkan Bahan C..Siap..nak cantik lagi..sejukkan sagu lebih lama & letak dlm acuan yg cantik sebelum tuang dlm bekas seperti di atas..baru teksturnya cantik..lagi menarik..letakkan ceri atas sagu tu..pastu masukkan ketulan ais..yummy...
okey...nie detail resepinya...nie aku buat utk 10 org makan..
Bahan A :
3 cawan sagu
8 cawan air
Bahan B :
3 cawan santan
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
Bahan C :
1 1/2 keping gula Melaka @ 1 1/2 cawan gula merah
2 cawan air
1 helai daun pandan
Cara-cara
Cara-cara Adunan A :
1.Panaskan air hingga mendidih.
2.Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
3.Masak hingga sagu menjadi jernih.
Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
4.Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
Cara-cara Adunan B :
5.Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
6.Buang daun pandan dan sejukkan.
Cara-cara Adunan C :
7.Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
8.Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
Cara menghidang :
9.Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang. 10.Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
10.Siap untuk dimakan!!!
p/s - selamat mencuba.. =)
No comments:
Post a Comment