sudi nak itot...

^_^ Exchange Link : Tinggalkan Jejak Anda Disini ^_^

Sunday, July 1, 2012

My Pavlova..:D

Aku buat Pavlova...dah lama adik aku soh buat..tp trtangguh2..nie baru bt..

Sebelum apa2..nie aku nak gitau pantang larang buat Pavlova nie..nak buat pavlova nie..TAK BOLEH ada sedikit pun air & TIDAK BOLEH ada sedikit pun kuning telur..

Bahan-Bahannya :

4 biji telur putih
1 cawan gula kastor ( kalo xsuka manis,kurangkan kuantitinya)
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

* cuka & tepung adalah untuk membantu merapuhkan marinque tu..

Cara-caranya :

~ asingkan dulu putih telor dgn kuning telor.. kita ambik yg putih telor aje ye..
~ Putar putih telur dengan kelajuan perlahan.
~ Masuk gula 1 sudu demi satu sudu sambil putar secara laju hingga putih berkilat
(kalo diterbalikkan, adunan tak jatuh tu baru menjadi ye..kalo adunan tu jatuh ~
tertempek kat kepala korang..pegilah mandi,pastu buat balik ye)kekeke..:)
~ Masukkan esen vanilla dan gaul.
~ Masukkan tepung jagung..cuka & gaul lagi.

~ Panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius
~ Letakkan adunan dalam dulang yang dilapik dengan kertas minyak.Letak adunan tu buat
mcm kawah gunung berapi..tinggi kat bahagian tepi..rendah di bahagian tengah..rs2
paham dak?
~ Masukkan adunan dalam oven, setelah 15 minit, turunkan suhu kepada 140 darjah celcius.
~ Bakar selama 1 jam 15 minit.
~ Setelah siap dibakar,tunggu sehingga marinque tu betul2 sejuk okey..
~ Pastu hiaslah ngan whipped cream & buah-buahan masam like kiwi,redberi,strawberi..

Bahan-Bahan Topping

~ Secawan @ 250 ml whipping cream

Cara-Caranya :

~ Putar whipping cream dgn kelajuan tinggi.. putar sampai kental..agak2 dlm 10-15 minit lah putar tu ye..


Hiaslah ngan whipped cream pastu letak buah-buahan..nie kalo selapis..kalo nak buat bagi tinggi..buatlah 2 lapis ngan just ulang balik ye..Tapi kalo nak buat banyak lapis kena ada 2 adunan lah ye..kalo nak jimat ruangan oven tu adunan tu buat kecik2..mcm setompok tu..


Langkah 1 :
adalah rupa setelah putih telur ngan gula ye..putih berkilat tak?..:)
Langkah 2 :
aku ambik gambar dgn terbalikkan besen tu..buktinya nampak tak lampu tu..
Langkah 3 :
setelah dibakar selama 1 jam..so,dia tak perang sangat kan?..so korang tambah lah lagi 15 minit..Time nie jangan lah dok mengada nak buka tutup pintu oven tu ye..nanti aku tampaq tangan tu...xnak buka sebab tak nak marinque tu xnaik menjadi ye..
Langkah 4 :
setelah hias ngan whipped cream & buah-buahan..aku guna redberi, anggur & strawberi...tp jgn tiru aku ye..nie lom betul2 sejuk, aku dah taruk whipped cream...sb tak sabar nak makan..huuu

nie rupa tekstur yang menjadi ye...rapuh diluar..lembut+kenyal sikit di tengah ye..

gigih ye aku pi cari & pakai tudung nak ambil gambar...kekekeke...
Aku buat nie 1 layer ( 1 adunan ) jer..tu yg nipis jer..
Bismillahirahmanirrahim...jemput makan ye semua..:)




No comments: