sudi nak itot...

^_^ Exchange Link : Tinggalkan Jejak Anda Disini ^_^

Wednesday, September 30, 2009

Hukum Mad

Nie sambungan utk sessi berkongsi dgn kwn2..
saya juga masih belajar & nak terus belajar..
bukan setakat ilmu kejuruteraan yg sdg saya tempuh..
ilmu nie juga masih belajar..
hope Allah s.w.t beri saya kekuatan utk sentiasa nak belajar ilmu dunia & ilmu akhirat..AMINNN..InsyaAllah...
hope Allah s.w.t juga beri keyakinan pd saya utk tidak putus asa kepadaNya...
walaupun mcm2 dugaan yg saya tempuh...
Saya nak kongsi mengenai Hukum Mad..
HUKUM MAD
Hukum Mad nie banyak ye..tp cukuplah sebagai permulaan kita mengetahui hanya :

· Mad asli @ Mad Tabii
· Mad Wajib Mutassil
· Mad Jaiz Munfasil
· Mad Iwadh
· Mad Aridh Lissukun
nti bila dah faham btl2 yg di atas nie..blh lah belajar hukum mad yang lain...

Tentang detailnya ssh saya nak terangkn melalui penulisan,jika diterangkan di sini mungkin agak sukar utk difahami, kerana ia memerlukan pengajaran yang berdepan iaitu bersama al-quran dan pengajarnya (ustaz @ ustazah)..
Jadi,rujuklah kepada mereka yang arif..
saya cuma leh berkongsi supaya saya & kwn2 tidak terus lalai & mengejar dengan hal duniawi jer..
Nie utk ingatan saya juga....
* kita hidup di dunia nie tak lama..sebab dunia nie hanya pinjaman Allah s.w.t utk kita buat amalan pada DIA...

* Jika tersesat..baliklah ke pangkal jalan sementara pintu taubat masih terbuka..

* Jika di dunia kita gah pada nama,pangkat,harta,kecantikan/kekacakan,tinggi pendidikan..
* Di akhirat kita adalah hambaNYA yang kerdil..yang miskin..sama rata ngan org2 yg miskin di dunia..semua hambaNya sama di mataNya...Beza Cuma hanya lah IMAN di dada dan AMALAN yang disuruh olehNya yang kita lakukan...

* Oleh itu, janganlah terlalu berbangga dgn apa yg kita ada sekarang...kerana itu semua hanyalah bersifat sementara...


~ Yang baik datangnya dari Allah s.w.t..Yang buruknya dari diri saya sendiri ~
p/s - saya post nie bukan nak tunjuk yg saya nie alim/baik..sb Allah s.w.t jew yg ley describe setiap hamba2 Nya..saya ngaku saya nie banyak kurangnya..cuma tak salah kan kalau kita nak kongsi utk kesedaran bersama??...maafkan saya jika ada pihak yg tak senang ngan apa yg saya post..bg saya ini blog saya..hak saya utk menaip apa jew yg saya rasa..begitu jg anda..jd,jika pada yang tak berkenan ngn penulisan saya..silalah pergi dari blog saya..

Monday, September 28, 2009

Hukum Tajwid

percaya @ tidak..
masih ramai yg tak tahu aka jahil ttg Hukum Tajwid nie..nie Fardu A`in gak..
yg mana WAJIB kita kena tahu..
mcmn nak baca ayat2 dlm solat..nak baca al-quran ngn betul..
kalo ini pun xtahu.. kes berat tau..
bukan nak mengaibkan sesiapa..
tp saya sebagai umat islam nak sedarkan rakan2 saya..
sebab ramai di kalangan kita pandang xendah jew perkara nie..
ckp psl agama kt org itu ini..
kwn ngan org yg alim ulama..tp mende2 nie xtahu..isk..kes teruk tau..
saya juga tidak sempurna..cuma apa yg saya tahu..saya nak kongsikn bt rakan2..

pada gf2 tu n bf2 tu..bek tanya bf/gf korang yg ngaku alim/sewaktu dengannya..dia tahu x huruf2 tajwid n mcmn hukum bacaannya..
cuba tanya tgk..

huruf mim mati bertemu huruf ba..apa hukumnya?..

tkt dia terkial2 jew..kalo terkial2 tu..bahaya tu..sebab kalo tak tahu nie..
kita baca al-quran tanpa ikut hukum tajwidnya..jatuh berdosa tau..
itu pun kalau dia baca al-quran..tkt xpenah baca al-quran je..Nauzubillah..
mende nie bukan main2 ye..

saya belajar nie mula2 masa umur 6-8thn kt umah lama ngn seorg ustazah di surau kt kg tu..
yg 1st belajar tu lh guna masa sek.rendah..menengah & smpai skrg masih ingt..alhamdulillah..(bkn nak menunjuk..tidak sama sekali ye..)

korang yg mn tak tahu..cuba belajar pelan2 kalau xley laju2..sb nie kita WAJIB kena tahu ye.. Takde ruginya korang jatuhkan ego korang utk ilmu Allah s.w.t nie..
sb kita suma pun akan kembali kat DIA gak..
so,renung2 kan la..
samada korang nak teruskn ngan ego korang/cuba n trs cuba belajar n dekatkan diri ngan Allah s.w.t..

so..saya nak kongsi apa yg saya tahu...hope kita sama2 beroleh kebaikan..InsyaAllah..


HUKUM NUN MATI DAN TANWIN
Terbahagi kepada 4 :
  1. ikhfaq Hakiki : apabila nun mati @ tanwin bertemu ngn huruf ikhfak,dibaca dgn dengung..

Huruf nya : ta,sa,jim,dal,zal,zai,sin,shim,s`od,t`od,tho,zho,fa,ghauf,khaf.

2. Izhar Halqi : apabila nun mati @ tanwin bertemu ngn huruf izhar,dibaca dgn jelas tanpa dengung..

Huruf nya : alif,ha,gho,ngain,ngen,hamzah.

3. Iqlab : apabila nun mati @ tanwin bertemu dgn ba,bunyi nun mati @ tanwin itu ditukar kpd mim dan dibaca dengung..

Huruf nya : Ba.

4. Idqam : Terbahagi kepada 2 :

  • Idqam Maalqhunnah : Apabila nun mati @ tanwin bertemu dgn huruf idqam,dibaca dengan dengung..

Huruf nya : ya,wau,mim,nun.

  • Idqam Bilaqhunnah : apabila nun mati @ tanwin bertemu ngn huruf Idqam,dibaca dgn bacaan izhar..

Huruf nya : Lam,ro.

HUKUM MIM MATI

Terbahagi kepada 3 :

  • Idqham Mislain : Bacaan wajib dengung..

Huruf nya : mim.

  • Izhar Syafawi : Bacaannya jelas tanpa dengung..

Huruf nya : alif,ta,sa,jim,ha,gho,dal,zal,zai,sin,shim,s`od,d`hod,tho,zho,ngain,ngen,fa,ngauf,khaf,lam,nun,hamzah,ya.

  • Ikhfak Syafawi : Bacaan samar-samar dengan dengung..

Huruf nya : Ba.

p/s - ada sambungan lg..nti saya post ttg Hukum Mad & Mad Lazim..

- mende nie xleh hafal ye..kena sentiasa belek & baca al-quran..baru korang tahu kat mana Hukum2 Tajwid nie terletak..

Org lain tidak dpt bantu kita..Hanya kita yg mampu merubah diri kita..

Pilihlah samada mahu menjadi baik @ sebaliknya...

Takde yg mustahil apa2 ja doa kita termakbul jika kita sentiasa bertaubat,berdoa & minta pertolongan pada DIA..

Tak mustahil manusia yg jahat menjadi baik..

Begitu juga manusia yg baik..berubah menjadi jahat..jadi..setiap apa yg kita bt..sentiasa ingtkan aka tktkn Allah s.w.t...

~ Yang baik datang dari Allah s.w.t..Yang buruk dari saya sendiri ~

Saturday, September 26, 2009

Selamat Pengantin Baru utk Liyana+Hasnul...

Ari nie gi 2 tmpt kenduri kahwin..
mula2 gi umh kwn adik..kwn dia kahwin..
kol 3.30 baru dpt kluar dari kwsn umah pengantin
sb ada lak keta ala2 Pajero nie (kete baru kot,sb xbuang lg plastik seat..)..
menghalang laluan..
ptt lh ms mkn,dgr DJ dok sebut no.plat sekian2 menghalang jalan..
rupanya kete dia..
lama giler..
smpai kami balik pun,still menghalang lg..
rupanya tgu bini n anak2 dia sudah mkn..
tp,kot ye pun..gi lh parking jap kt kwsn rumput tu..
punyalah xnak msk kwsn rumput..
sgup kena maki ngn org..
ada gak spesis ceghini..
kalo dh sayang sgt kete baru tu..
tgal jew la kete tu kt umh..
dtg kenduri jln kaki..
haiihhh..myusahkn org jew...

smpai tmpt kenduri kwn saya..
Liyana ngn husband ada..
Liyana nie lecturer kt tmpt saya keje..
Baru gak la keje..
tp dh mcm lama kenal..sb dia happy go lucky..
Layan jew lh pic yg sempat amik nie..

Simple..kaler putih+silver...

Decoration dlm umah cantik..dlm bilik xsempat tgk..nie pic pelamin..sweet jew..

Nie lh pengantin nye..Liyana..bajunye ikut tema kad kahwin..putih+silver...
bunga dh sama kaler ngan baju saya..dh ptg..shawl pun dh xcantik..

Layan Spa ngan my mum...

Salam suma...
Baru balik dari Nashmir..
pekena mee goreng..
adik2 lepas ngidam roti planta..

sebelum tu gi Spa..
actually sebulan sekali/2bln sekali mmg saya manjakan diri saya kat spa..
leh rilekskn badan n leh hilangkn stress gak..
tp kali nie upload sb nak cite bawa my mum masssage sekali..
sb mak dok kata badan sakit2..
saya pun ajak dia sekali aka belanja my mum..
my mum kata ok lps massage..
so,lps nie ada lh geng manjakan badan..
actually suma nak bt body massage..
tp dh lewat..so,srg jew la..
nak bt kat Fish n Spa..tp dh lewat..
gi lh kat CoCo de` Spa..
saya bt lulur jew lh..
sb itu jew yg sempat diorang bt..
my mum bt body massage..

smentara mnunggu..adik2 saya gi jejalan..
rupanya diorang gi massage kaki..
lps hantar my mum blk..
kitorang kluar minum..
itupun sb bf adik saya dtg..
sb esok nk gi kenduri kahwin sesama..
so,tidur sini lh..
kalau x,malas nak keluar lewat malam nie..

actually saya xminat sgt mkn kt restoren mamak nie..
tp dh adik2 ngajak..
ikut jew lh..
nie pic dlm spa yg sempat saya snap..


p/s - tak jadi gi key ell..sb ada tugas menanti yg xdpt nak larik..xpe lh..ada rezeki..smpailh sana..

Thursday, September 24, 2009

Thanks adik raudhah..

Ayah dan Ibu...

Ayah dan Ibu - Allahyarham Sudirman
Ayah dan ibu (2x)
Itulah permulaan kami
Dapat melihat bulan dan Matahari
Ahai...
Yang dikurniakan dari Ilahi
Ahai...
Ayah dan ibu
Ayah dan ibu lah
Mesti dihormati
Ayah dan ibu (2x)
Wali
Wali ternama
Pada mereka kita beri hormat
Ahai...
Pakailah tunjuk ajar dan Nasihat
Ahai...
Supaya hidup (2x)
Supaya hidup kita akan selamat
*****************************************************************************
Hadir mereka tiadalah pengganti...
Oleh itu, janganlah dilukai hatinya..
Hargailah mereka selagi ada di depan mata..
Jika ada kata mereka yang mengguris perasaan..
Anggaplah itu hanya khayalan..
kerana baik atau buruk mana pun mereka..
mereka tetap ayah dan ibu kita..
yang tak kenal erti penat & susah menjaga kita..
Jagalah mereka selagi ada..
Jangan diguris perasaan mereka..
kerana mereka tiada gantinya..
Pada yang telah tiada,titiplah doa selalu buat mereka..
walaupun mereka tiada depan mata,mereka sentiasa di hati kita..
mendoakan yang terbaik untuk kita..
p/s - dengar lagu nie mesti nangis..
hope dpt jadi anak solehah
n jg ayah & ibu wpun xde sapa yg
jg saya..

Wednesday, September 23, 2009

Di hari raya ketiga...

Hari nie xgi beraya mn2..
sedara2 bersilih ganti dtg..
ari nie bt laksa ngan koteaw+mee+bihun sup..

lps solat asar..
adik2 ajak gi tgk wayang..
yg ada cuma jin noti..momok..cite mandarin..cite tamil ngn G-Force..
saya pilih G-Force..
tp tgal kol 11.50pm..beli gak lh sb cite len xberapa rasa nak tgk..
smentara tgu tu..
window shopping..
dlm dok window shopping tu..
terbeli gak handbag.. :)
xpe lh..dh lama xbeli handbag baru..
lgpun saya nie jarang kluar bawa handbag..
cam geli lak..hehe..
rs cam feminim smcm jew..
sb saya nie jenis sempoi jew..
pas2 kitorang gi mkn kt stadium darulaman..
kol 10.30pm gerak..
ramainyee umat nak tgk wayang..
agaknya sb cuti kn..

mmg best lh cite nie..dari awal cite smpai hbs..asyik gelak jew..terus hilang jap rasa xselesa kt hati saya nie..saya bg 4 star utk cite nie..

p/s - kalo xde apa2 hal..ari jumaat nie gi kl..beraya umah kwn2 kt sana..so,sapa2 nak jumpa saya..saya ok jew ngn hati & minda yg terbuka+tenang...atas nama satu seislam...tgalkn no.phone..ley calling2 n jumpa...

Monday, September 21, 2009

Di hari raya kedua...

Salam semua...

pg2 lagi saya & family siap2 nak gi umah tokwan kat Sanglang,Perlis..nie kg sebelah my mum..
smpai sana..diorang baru siap2 nak gi umh p.lang saya di Arau,Perlis..kebetulan sepupu2 saya..anak Mak Ngah saya otw nak dtg umah tokwan..
so,kitorang decide..suma kumpul kat umah p.lang..nie sebelah mak saya...
P.lang ada merungut sedara xdtg pun umah diew..
tp ari nie..7 fmily dtg serentak..mcm kenduri dh..sedara sebelah mak saya mmg ramai...
tp xcukup lg sbnrnye..
fmily p.long x join sb dia dh dtg smlm umh saya..
kalo fmily p.long dtg..lg lh ramai..anak2 dier aka sepupu saya dh 7 org..suma dh kahwin..
cucu2 p.long pun dh 34 org..tp mmg sepupu2 saya akan dtg umh saya sb diorang suma my mum jg diorang dari kecik..sb my mum anak bongsu..so,rapat lh..

k..smbung kt umh p.lang td..punya sonok jumpa reramai..lupa lak nak amik gmbar..lps2 nie..akan bt mcm nie lg..hope saya diberi kesempatan dipanjangkn umur utk merasa aidilfitri nie disamping berkumpul mcm nie..
p.lang smpai nangis lh sb xsangka kami suma dtg ramai2 umh diew..
kalo arwah tokwan ada kn best...rindu lak kt arwah tokwan...errmm...
dok umh p.lang lama gak..kol 4 baru gerak..pi umah family k.ipar lak..ajak sepupu2 saya..
actually sepupu2 saya suma dh kahwin..anak sedara sepupu yg sebaya ngan saya n adik2..
so,kitorang ni di kalangan sepupu2 yg masih muda+vouge lg lh..hehe..

kt umh diorang..abg yg masak..bihun Singapore..sambil tu tgk umah baru diew yg masih dlm proses pembinaan..dh 70% dah siap..kata diew..raya haji nie leh la bt kenduri kesyukuran sb umh dh siap..

dari umah mertua abg saya..ayah n mak pun dah penat..balik lh..
smpai umah..adik no.3 ajak g Penang umh kwn diew aka bf diew..
tp penat lh pulak..lgpun kalo ada tetamu dtg..sian lak my mum srg2 siapkn makanan..
so,biarlh adik2 jew pegi..lgpun kwn diew aka bf dier dh dtg umah 1 fmily semalam..
nie adalah pic yg tringat nak amik..
Pemandangan sawah padi dari belakang umah tokwan...
tringt ms kecik2..nangis sb tkt ngan lintah..hehe..
Raya thn nie sgaja rehatkn keta sukan saya..
belasahkn keta myvi adik saya lak..
so, jadi bos kt belakang..hihi..

with my lovely mum...sayang sgt kt mak..she know everything happen in my life...mak saya seorg yg amat2 tabah..

p/s - sambung makan nasi impit+ketupat.. :)

Sunday, September 20, 2009

Di pagi Raya...

Alhamdulillah..
saya diberi izin dari Allah s.w.t utk bernafas lg utk hari ini..merasa suasana Aidilfitri..
Bersyukur jg diberi kekuatan utk berpuasa & bertarawikh di bulan Ramadhan..
Terima kasih Ya Allah...
Moga2 hambaMu ini diberi kesempatan lg utk merasa semua ini..Aminn..

Bgn pg..mandi sunat Aidilfitri & tunaikan solat subuh..
Bersiap2 utk sembahyang raya..

Sebelum tu..
Bersalaman ngan mak ayah..mohon ampun & maaf..saya sayang sgt pd my mum n my dad..di saat saya diuji mcm2 dugaan..my mum n my dad tetap di sisi saya wpun saya kehilangan..Terima kasih mak..ayah..

Selesai solat sunat Aidilfitri..
Dijamu ngn halwa tinge dgn khutbah aidilfitri..
Antara bait2 kata yg bt saya tersentuh dari khutbah trsebut adalah...

kenapa perlu bersedih hati kerana peristiwa silam..tidakkah kamu tahu..selagi adanya siang & malam bersilih ganti..selagi itulah ada kegembiraan & kesedihan yang perlu kita tempuh..oleh itu,teruskanlah hidup dengan penuh semangat & ketabahan..Allah s.w.t sentiasa di sisi hamba2Nya yg sentiasa memohon pertolongan dariNya..

~menitik gak air mata nie...~

seperti pepatah Arab mengatakan..sesiapa yg sentiasa menangis atas kesedihannya..dia seperti bayi yang menangis sewaktu dilahirkan yg mahu masuk kembali ke dalam perut ibunya..

Dah balik dari surau nie...

Baju raya utk raya pertama..Merahnyee mak ngah...hehe.. :P

Nie kalau pakai time Raya Haji nie..confirm lembu2 nak ngorat saya...trs xmo jd korban..wakakaka..


p/s - k..nak gi dapur..masak lontong/kuah lodeh n msk lemak rebung..semoga anda bergembira di hari raya yg mulia ini..sekian dari kusszz.. :P

Persiapan Menjelang Raya...

Waktu nie..segala persiapan sudah hampir 90% selesai..tinggal nak buat kuah kacang,msk lemak rebung ngan lontong/kuah lodeh jew..sb xleh buat awal kn..
adik saya yg keje kt putrajaya smpai kg ari jumaat kol 5am..
sy blk keje jumaat 1/2 ari sb Dato` bg pelepasan awal..adik saya bg duit raya dari teman saya..berapa??..biarlh rahsia..
ni utk peringatan aka nasihat bt saya gak..ni xde nak tujukn kt sesapa pun..
maaflh kalo terasa..if nak terasa gak...amik lh..dh nak terasa sgt kn...
bt pe nak publish kn mende2 mcm ni/sewaktu dgnnye kn?..cukuplh sekadar bgtahu dpt/ada jew..amalan xsihat kalo selalu menunjuk/pamerkn kekayaan diri kn..
makasih awk.. ;) siap bg kuih raya 3 jenis..kek lapis sarawak n kerepek belinjau peberet saya..
ok..kt sini saya nk gtau aktiviti saya pd 19.09.09..iaitu sehari sebelum menjelangnya aidilfitri..
pagi2 lg..saya n my mum gi pasar..beli bahan2 utk bt lontong..sb yg len dh ada..ramainyee umat..
utk buka puasa..beli ikan terubuk..peberet my mum n my dad..bt bakar lh..

Pasar Besar Jitra..

balik tu..my mum rebuskn nasi impit..adik2 saya gi salun..treatment rambut lh..saya kemas umah..sb bahan2 utk msk rendang dh saya bt smlm..saya blender kn kacang utk bt kuah kacang..abg saya dtg bawa daging n perut..adik2 sy blk dr salun..adik sy yg bongsu basuh perut ngn my mum..adik no.3 siang daging..so,suma bekerjasama..sb ayah sy sibuk bakar lemang kt gerai dier ngn member diew..

ptg..setelah suma bahan2 dh sy blender..bhgn ruang tamu dh cantik..saya gi jap kat tmpt ayah saya n partner diew berniaga..g ngn motor skuter comey adik saya..suma lemang fully booked..so,sapa2 yg dtg..hanya leh ckp..lom msk lg..yg tgh msk nie org dh pesan..kalo nak..mlm nie lh..itu pun kalau ada rezeki..

my dad n partner diew menyediakan 2 jenis lemang..iaitu lemang biasa iaitu lemang pulut..n 1 lg lemang ialah lemang ubi kayu..ni special from jitra..kt tmpt len xde tau..sedap wooo...

Lokasi : Depan Pej.Bandaran Kubang Pasu..dekat ngn Dataran Bandar Baru Darulaman...

Suma nie dah org pesan...Serunding ayam,ikan & daging juga dijual...

Sibuk gak nak bergambar..hehe.. :P

Bergambar ngan skuter adik bongsu saya..kitorang giler kaler putih+hitam..my car kaler putih+hitam..kete adik no.3 myvi diew pn kaler putih+hitam..

Malam..lepas buka puasa..solat maghrib..saya n family teruskan tugas..my mum masak rendang ayam..adik bawah saya mop kan lantai..saya kemaskan bahagian luar umah sb nak letakkan meja n kerusi2 bg para tetamu..saya pun hiaskan meja sket..adik bongsu gi shopping lg ngn kwn2 nye..sebelum diew gi shopping..diew ngn sukarelanya..iron baju raya kitorang suma..adik2 saya mmg rajin..termasuk saya ye..wakaka...

Nie rendang ayam..Rendang daging pun bt..tp xupload lak..

Sementara adik2 saya msk kn kuih2 dlm bekas..letak cantek2 atas meja..saya mengemaskan bilik saya yg bersepah..hehe.. :P

Nie sebahagian koleksi hat saya..yg display nie yg ada kenangan..yg ada bear tu beli kt langkawi..sblh kirinya transformer hat..sebelah kanannye..nike hat..yg kuning tu A1 team..saya join club tu..drift nye club..yg hujung kanan tu nike snow cap..abg saya hadiahkn..yg oren tu dpt ms join tressure hunt ngn intan n nazri..yg hujung kiri tu..dpt masa join kawat sempena sukan antara jabatan..kelakar..saya kena pegang sepanduk..mujur saya ni pandai..nak ngelak dr pegang sepanduk..tipu student srg tu kata diew kena pegang sepanduk..hihi..maaf ye..akak orgnye pemalu..

Almari kaler pink lg...hihi..saya suka men badminton..ada sapa2 nak lawan ngn saya?? :D

Tv nie saya beli ms dok umah sewa..skrg dh xdok sana..bawalah balik..ltk dlm bilik lh..meja solek pun pink.. :) almari coklat tu pun beli masa dok umah sewa..Nie lh katil saya..saya suke kaler biru jg..siap deko mcm hotel..selimutnye lipat kt hujung katil :) katil pink jg ye...hehe..:P

Kalo korang pasan..sebelah katil tu ada gitar kesayangan saya..n 2 unit joran saya..saya suka gak memancing..so..org2 yg suka mancing nie tergolong dlm org2 yg penyabar ye...harap maklum..:P itu sebablah ada jew yg nak mguji kesabaran saya..sesungguhnya manusia nie xsempurna..begitu jg saya..sabar saya pun ada tahapnya..i2 sb lh ada yg saya post sebelum nie..ada yg mencabar kesabaran saya..

saya mgaku saya khilaf sebelum ini..tp xsalah kn stiap manusia nak blajar menjd yg terbaik??tp kenapa masih perlu mgata n nak bermusuh sedangkn kita sama saudara Islam??...akan berkumpul pun di tmpt yg sama (Padang Mashar)...

Yg sedang tidur itu slh seekor kucing saya yg suka tidur ngn saya..namanya Kechik..amat manja n amatlah suka makan..


Nie salah satu menu wajib utk hari raya..Tapai..my mum mmg terror bt tapai..kalo hari raya jew..suma yg dtg mesti tanya "Tapai ada tak?"..
Menu Raya Pertama :
~Nasi Jagung~
~Rendang ayam~
~Rendang daging~
~Sambal ikan bilis~
~Masak lemak rebung~
~Lontong aka kuah lodeh~
~Ketupat palas~
~Nasi impit~
~Lemang pulut & lemang ubi kayu~
~Tapai~
~Kuih raya~
~Snek~

skrg dh kol 3am..tp keje saya masih ada iaitu memotong bahan2 utk lontong utk dimasak pd kol 6am jap gi..
bahan utk kuah kacang n msk lemak rebung dh settle..cuma nak masak jew..
ayah saya pun baru balik dari bakar lemang nyee..
cukuplh setakat ini..selamat menyambut aidilfitri bt suma..hati2 dijalanraya..jgn makan byk sgt..nti perut sendat..dh malas nak solat..bt keje..

p/s - lupa lak nak upload pic ketupat palas.. :)

Tuesday, September 15, 2009

Doaku di akhir Ramadhan...

Ya Allah..
Ya Rahman..Ya Rah`im..
Yang Maha Penguasa alam..
Aku bersujud padamu Ya Allah...
Memohon keampunan..
setiap perlakuanku Ya Allah..
setiap dosa-dosaku Ya Allah..
setiap salah & silapku..
samada dalam sedar atau tidak..
Ya Allah..
Hanya Kau mampu merubah segala-galanya..
Semuanya terletak padaMu Ya Allah..
Aku bermohon Ya Allah..
Berilah petunjuk & hidayah atas apa yang berlaku..
Sedarkan dia di atas perbuatannya kepadaku Ya Allah..
Supaya dia bertaubat nasuha kepadaMu Ya Allah..
Supaya dia insaf & menjadi manusia yang soleh
serta menjadi manusia
yang benar-benar insan yang takut padaMu Ya Allah..
di atas setiap apa jua yang dia lakukan..
Ampunkanlah dosa-dosanya Ya Allah..
Ya Allah...
Kurniakanlah & penuhilah hidupku dengan kegembiraan
dalam menjalani kehidupan dengan bertaqwa kepadaMu Ya Allah..
HambaMu ini sedar penuh dengan kekurangan..
Isikan lah hati ini dengan cahaya keimanan
agar bisa hambaMu ini menjadi manusia
yang sentiasa bahagia,sabar & tabah
dalam menjalani ujian dariMu Ya Allah..
Ya Allah..
cukuplah dugaanMu untukku Ya Allah..
Kau tahu betapa berat perjalanan hambaMu ini lalui..
penuh dengan dugaan dariMu..
oleh itu,
Kau gantilah dengan hikmah-hikmah yang berganda..
Agar bisa hambaMu ini merasai kebahagiaan
seperti hamba-hambaMu yang Kau kasihi..
Tanpa melupakanMu Ya Allah..
Ya Allah..
Terimalah taubatku Ya Allah...
Sempena syawal bakal menjelma..
Kurniakanlah kehidupan padaku
dengan penuh kebaikan dalam hidupku Ya Allah..
sebagai permulaan hidupku kembali
untuk mencari keredhaan dariMu..
setelah ujian-ujian dariMu hambaMu ini tempuh..
Ya Allah..
Walaupun hambaMu ini dianaiya..
difitnah..ditipu..
Aku yakin padaMu Ya Allah..
Hanya Kau bisa mampu mengubah dunia..
PadaMu hambaMu mengadu..
memohon pertolongan..
Ampunkanlah dosa-dosaku..

Monday, September 14, 2009

PadaMu Ya Allah...


Ketika Cinta ~ OST Perempuan Berkalung Sorban...

Ada tiada rasa dalam jiwa
Rindu akan memanggil-Mu
Karna setiap jiwa t’lah bersumpah
Setia hanyalah kepada-Mu
Bila cinta ada di dalam jiwa

Wangi bunga dunia tanpa nestapa
Segala yang dirasa hanyalah Dia
Hati ‘kan memuja hanya pada-Nya

Reff
Ketika cinta memanggil
Gemetar tubuhku
Ketika cinta memanggil
Hangatnya nafasku
Ketika cinta memanggil
Menderu sang rindu
Ketika cinta memanggil

Rindu… rindu… rindu qalbu
Memanggil-manggil nama-Mu
Seperti terbang di langit-Mu
Tenggelam di lautan cinta-Mu
Bertabur qalbu yang rindu
Melebur menjadi satu
Bagai menari diiringi pelangi
Ketika cinta memanggil

Sunday, September 13, 2009

Antara Garisan 2...


Setelah saya menonton drama ini berulang kali..
baru saya mengerti bahawa pelakon Isma itu membawa watak sebagai syaitan..
yg mana beliau terus menghasut dalam diam pd ustaz ini..
rupanya rakan2 ustaz yg lain tak nampak Isma ini..sebab beliau kn syaitan..
Jadi, syaitan ini menjadi `sahabat` kepada ustaz selama dia menegakkan keadilannya untuk menghapuskan maksiat dlm kg tu..
kerana ustaz itu sudah merasa dirinya itu betul..sebab itulah syaitan menghampirinya..
merasa dirinya alim..baik..pekerti mulia..lelaki sejati..

tp,akhirnya dia yg melakukan maksiat...

sesungguhnya setiap amalan kita..hanya Allah s.w.t yg bisa mengetahui baik kah,buruk kah kita..bukan kita yg leh mgukurnya & mghukum setiap manusia itu layakkah utk berkwn ngan kita...

Jadi, pada mereka yg merasa diri mereka itu baik..suci..pekerti mulia..jgn lah takbur ye..takut nanti anda tersungkur seperti ustaz itu...

walaupun ia adalah sebuah drama..tp ia tidak mustahil berlaku di kalangan kita...

Di akhir drama ini..

terdengar dialog antara anak & ibunya...

Si anak : ibu...bulan puasa nie..syaitan & iblis kena ikat kan??

Si ibu : iye sayang...

Si anak : Tapi...kenapa masih ada manusia yang membuat jahat??..

Si ibu : .......................

bagi saya jawapannya adalah NAFSU...nafsu yg ada dalam diri itulah yg membuatkan manusia itu menjadi jahat...tanpa dibantu oleh syaitan & iblis...

apakah jawapan kamu??




Kerna ku sayang kamu...(sila abaikn video klipnye ye..saya suka lagu dier jew)


video

Friday, September 11, 2009

Biskut Raya

Saya baru selesai satu keje...
Membuat biskut raya..
Biskut apa?..
Biskut Semperit..
Biskut Semperit nie brbeza ngn dijual
sb saya guna butter cup..
xguna planta..
tu yg kaler nye agak suram gitu..
sesuram hati saya nie..aicehhh...
tp rasanya..
sedapp...(ni my mum n adik gue yg komen ye)hehe..
so,sapa2 nak rasa biskut raya saya..
raya nie dtg lh umah ye...
esok nak bt biskut tat nenas lak..
insyaAllah...

Actually..
Dh lama xbt biskut raya nie..
bl bt nie..
penat jg lh sb srg2 bt..
last bt biskut raya ms saya kt Meru..
ms tu saya keje as pelukis pelan..
dok umh sewa..
bt biskut raya kt umh family adik angkat..
dia soh ajarkn dia bt biskut
aka leh jg utk bawa blk kedah..
seingt2 sy..ms tu kami bt byk biskut..
Kami berdua jew bt..
Mak dia ms tu bt rempeyek kacang hijau..
suma tu kenangan indah.. :)
nak gi sana blk pun..
ntah lh..
diorang soh keje sana..leh dok sana..
leh borak2,lepak2 mcm dulu..
tp..ntah lh bl fikirkn my fmily..
fikirkn study..leh jew study sana..
tp tu lh..
nk bt kputusan
yg melibatkn org len ni yg bt serba salah..
bak org kata..
di telan mati mak..
diluah mati bapak..
tul x ayat ni?..
MySpace

Wednesday, September 9, 2009

09~09~09...

cantik kan tarikh nie..
so,mesti ada psgn yg nk berkahwin amik tarikh nie..
tp tu lh..kena bt mlm lh kn..
sb bulan puasa.. :)
hari nie gak adalah dipilih bersempena utk
Hari Radio Malaysia aka Hari Radio Amatur Sedunia..
Malaysia adalah negara ketiga setelah Rusia & Belanda..
09~09~09...sweet date kn..
MySpace

p/s - Tahniah bt pasangan yg melangsungkn perkahwinan..xkisah lh ari ni @ bila2 ke..
- semoga kasih sayang sentiasa harum jew..
- saya doakan agar hubungan berkekalan hingga akhir hayat...Amin....MySpace

Tuesday, September 8, 2009

Busy for my futher study..InsyaAllah...

MySpace
Jika diizinkan Allah s.w.t
saya bakal menyambung study saya..
so,
skrg ni,
saya kena study balik subjek2
seperti Math..last ari tu..
dh belajar Math kejuruteraan 6..
so,
akan berterusan
saya kena tatap subjek nie..
subjek len mcm termodinamik
dan sewaktu dgnnya..
pasti nama subjek ada tukar sikit..
subjek mcm ni banyak men formula..
so,
yg tu saya kena tgk balik..
dh umur mcm nie..
baru rajin nak belajar balik..hehe..
apa leh bt..
dlu dpt tawaran UTM..tolak..
sronok pegang duit..dh keje..
lgpun time tu adik bwh saya pun dpt USM..
dia dpt Mass Comm. course..
so,
berkorban lh utk adik trsyg..
alhamdulillah...
skrg dh jd Pegawai Tadbir Diplomatik
di Kementerian Dalam Negeri
kt Putrajaya..
lega mak ayah saya..
saya pun lega..
saya leh lh myambung niat saya..
kwn2 n adik2 ku..
doakan saya berjaya ye..
nak pikir ms depan jew nie..
psl yg len@sewaktu dgnnya..
serah kat Allah s.w.t jew..
Dia mesti nak beri yg terbaik kn kt hamba2Nya... ;)



p/s - nak lari dari kesakitan nie...nak cari kekuatan...MySpace

Monday, September 7, 2009

Mari Menyanyi Teman Tapi Mesra versi negeri2 1 Malaysia...

Memula versi negeri saya yee...

Kedah Jelapang Padi...(KAWAN TAPI RAPIT)

cheq ada kawan
kawan selalu dok main
tang mana ada cheq
tang tu mesti dia ada

dia segak sungguh
paih tu amat baguih
dia selalu ada masa
dok mai tulong cheq

yang dok buat cheq runsin
tang dia habaq ada hati kat cheq
dia habaq mai lagi
teringin nak buat cheq jadi marka dia

Reff:
dah la aihh takat berkawan dgn cheq
toksah hang dok gatai mintak lebih
cheq tak dak hati kat hang
kita kawan dah la no
kawan tapi rapit

cheq memang suka kawan dgn hang
tapi cheq dah ada marka dah la
kita kawan saja kan ka
kita berkawan dah la
kawan tapi rapit


ni lak versi nogori Sembilan...(TOMAN TAPI MESRO)

den punyo toman
toman sepermainan
mano ado den selalu dio pun ado

Dio amek la lawa
Jugo baik hati
Dio selalu ado waktu
Untuk tolong den

Namun den bingung
tiko dio koba cinto
dio pun koba
nak jadi buah ati den

Reff :
Cukup lah yo betoman dongan den
janganlah ekau nak mintak lolobih
den tak nak ngan ekau pun
Kito betoman yo dah la
toman tampi mesro

den sobona'eh suko kek ekau
tampi den dah ado (laie lawa dr ekau)
Lobih baik la kito betoman yo
Kito bertoman ajo
toman tampi mesro..

ni lak versi JOWO (KONCO TAPI RAPET)

aku ono konco
konco sak mainan
nang endi ono de'e nang kunu lah ono aku

de'e ayu banget
kambek apik atine
de'e ono wa'e wetu
gawe rewang sama aku

GAWE aku mumet
wetu de'e ngomong CINTo
de'e jugak ngomongke
AREK djadikan endot'te

Reff :
djadi lah koncoku wa'e
ojo ku'e njalok SENG ORA ORA
ku orak iso MENCINTAI ku'e
Kito berkonco wae
konco TAPI RAPET

aku memang sukak karo de'e
tapi aku wes ono seng du'e
apik'e kito konco wa'e
Kito berkonco wa'e
konco tapi rapet

ni lak versi kelate...(SAING TAPI MESRO)

kawe punyo saing
saing sepermaine
Kemano ado dio selalu ado kawe

Dio amak come
Jugo baik hati
Dio selalu ado waktu
Untuk tulong kawe

Namung kawe bengooww
Ketiko dio ghoyak cinto
De dio jugok ghoyak
Tuk ingin jadi gewe kawe

Reff :
Cukup lah sajow saing nge kawe
Jange demo mitok lebih
Kawe tok ser mengcintai demo
Kito bersaing sajo
saing tapi mesro

kawe meme berkene pado diri demo
Namun kawe ado gewe doh
Lebih baik kito bersaing sajo
Kito bersaing sajo
saing tapi mesro..


Ni lak versi Ganu...(TEMANG TAPI MESRA)

Aku ade temang
Temang sepemainang
Kat ane ade die sokmo ade aku

Die manih letieng
Hati die pong baik
Die sokmo ade mase
Nok tulong akuu

Tapi aku bengong
Mase die kabo nok kaseh
Pahtu die kate pulok
Nok jadi kaseh betol

Reff :
Aku kabo padang la kite kawang saje
Mung jangan mitok lebih2
Aku dok akang suke ke mungnye
Kite jadi kawang cukup ar
Kawang tapi kacip

Benonye aku suke gok ke mung
Tapi ade doh org cHop aku
Baik kite kawang je
Kite saing doh la
Kawang tapi kacip molek
ke guane...


Lastly...negeri Pahang...(Rodong Tapi Rasi )

Koi ade rodong,
rodong sepermainan,
mana ade koi ade la dier skali.

Dia bapok la lawo,
baik hati ye juge,
dier slalu ader masa
untuk tolong koi.

Namun koi bingung,
menkala dier cakap cinte,
dier pun cakap nk jadi gir-pren koi

Reff:
Cukup ler berodong dengan koi
Usah ler mintok lelebih,
koi tak nok ngan awok pun,
kite berodong udah ler,
rodong tapi rasi.

Koi sebenornyer suka amat kat awok,
tapi koi dah ade yg lain,
maka itu la pasal,
kita berodong ajer,
rodong tapi rasi.......

****Nyanyi ikut slang Temerloh yee...


p/s - jgn terbelit lidah dh lh yee..

Sunday, September 6, 2009

cik zan giler shopping online lak...

cik zan mmg dh giler...
bkn giler skt jiwa wpun ada jew yg ggu hidup saya...
tp nie giler yg baik aka hbskn duit..
wpun hbskn duit..
tp ia bgs..
sb mak saya sikit pun xmarah k..
klau x,asal saya shopping jew..
tunjuk kt diew..ada jew dia xsuka..
yelah..beli brg2 yg xmguntungkn..
pas2 agak xmnutup aurat...
tp yg nie..mak suke..
siap soh sy belikn utk adik2 saya..
wpun guna duit saya..xkesah lh..
nama pun kakak kn..
tp bawa berkat kn..
sb mgalakkan adik2 saya pakai tudung/selendang..
mnaikkan smgt saya jg
utk trs lekatkn tudung@selendang
melekat kt kepala otak saya nie...
mmg cantek2 selendang yg ada kt sini...
murah lak tu...
so,utk permulaan..saya order 2 helai shawl..
mn lh tahu..kt gmbar cantek jew tgk..
dpt kt tgn xlawa..
tp pergh..
mmg cantik dr gambar..
n mmg selesa lh saya pakai..
layan jew lh model nie bergaya ye..
model nie terkenal kt msia..
kalo korang xkenal..
xpayah lh dok msia..
hahaha...
yg ni RM10 hinggit jew..

yg ni RM15 hinggit jew...

beli kaler ni sb slh satu baju raya saya kaler merah...





p/s - tahniah bt diew yg dh membantu dgn msk + putuskan satu talian silaturrahim antara kami...haiihhh....

Tagged dari bdol utk ku...

saya telah di tag bdol..tim sayo aka MU sayo..hakhakhak...
kenalah jawab yerr...ini lh antara soklan2 yg perlu saya hamik..

ANDA RASA ANDA HOT?
Hot kah saya nie...
errm...
xrasa lak hot nyee..
tp kan..
selalu saya kemana2..
mesti org2 laki ni sgup tu
memuncungkn
bibir diorang utk bersiul..
takpun mereka berusaha
menyempitkan bibir diorang
utk munyikn bunyian
seperti tikus mondok
yg dok bawah katil bdol tu...
sb diorang hingat
cik zan ni umur awal 20an..
almaklum lah..baby face..ahaks..
rahsianya..mkn lah ulam-ulaman..
so,HOT kah cik zan nie??
hahaha...

MySpace

UPLOAD GAMBAR KESAYANGAN ANDA

KENAPA ANDA SUKA GAMBAR INI?

cuba korang tgk papan sebelah saya tu..tertulis yg saya time tu dok 710 meter dari paras laut...bkn mudah utk menjd seberani saya...hakhak...kt mn lg..Langkawi lew..tinggi tuh..gayat wooo...ngan angin yg mghembus rambut saya ngn stail Maya Karin..hingga mengerbang..oh...mmg besh la..

MySpace
BILA KALI TERAKHIR ANDA MAKAN PIZZA?
huh...mmg kebetulan lh..
bawu smlm aka 04/09/09..
(sb jwb dh pg ni..hehe..)
saya belikan pizza utk family saya..
amik regular size jew sb kami tgal ber4 jew..
(sb abg n adik gue dok tmpt len..)
tp tmbah yg len yg membanyakkan balik menu..
utk supper aka xperlu bgn sahur... :D
(mushroom soup+kentang+udang goreng+sotong goreng tepung)... :D
kenyang bebenor lew...
bl kenyang,mestilh suka hati kn...
MySpace
LAGU TERAKHIR YANG ANDA DENGAR
of coz lh lagu yg kt blog saya nie...
Tuhan berilah aku cinta...
abis..asal buka blog jew..
lagu ni yg kluar..
xgitu??
MySpace
APA YANG ANDA BUAT SAMBIL SELESAIKAN TAG INI?
tgh berfikir esok aka rini sb skrg dh pg kn..
nak beli kain kaler apa
utk baju raya saya yg dh ke enam helai..huh...
merah+biru+itam putih+kuning+ungu dh...
MySpace
SELAIN DARI NAMA ANDA SENDIRI,
ANDA SUKA DIPANGGIL DENGAN NAMA APA?
nama dh mak ayah bg elok2 kn..
saya bangga ngan nama saya..
lgpn ramai kata nama saya ni unik..
so,panggil lh nama saya dgn penuh berhemah ye...
tp..kalau korang nak panggil nama saya len..
sila panggil nama saya..
dayana ke..
sb wife aaron aziz nama dayana..
weeeee... :p
MySpace
TAG LAGI ORANG TANPA RASA KEKESALAN..
SILA LAKUKAN KALAU TAK KENA HUKUMAN MANDATORI..
aiiyakk...
setelah dipaksa begini..
maka saya dengan tanpa rasa segan silunya...
mgumumkan calon2 utk jawab tagged nie adalah :
1. suma blogger list kt sebelah ni..
2. followers saya yg budiman...
3. bukan followers..sajew nak singgah..
4. bukan followers..sajew jd langau..
trpulang lh pd korang nak jwb/x...
tp jwb lh yee...
plsss..plsss diraja Malaysia...
MySpace
NO.1 KEPADA ANDA?
byk sgt...kesimpulannya suke lh baca post2 diorang nie...:D
MySpace
BAGAIMANA PULA DENGAN NO.3?
xkenal lh n xtahu sb xletak jejak..
so,letak lah jejak..
nti korang leh nek pangkat dok no. 2..
MySpace
PENDAPAT PADA ANGKA 4
memandangkan kamu juga pembaca blog saya..
layak utk menjawab tagged ni..
trpulang ye nak amik/x..
cuma nak komen 1 jew..
sb comment byk2 pun xdtg hasil..
hasil sakit hati ada la..
kalo dpt hasil mcm farmville tu xpe gak..
apa2 pun ko comment/post..
ni jawapan dari saya yg dh sabar+ikhlas..
ada aku kesah???
MySpace
KATA SESUATU PADA ORANG KE-2???
trimas ye sebab sudi jengah blog saya
yg xberapa nak lebih hangat dari biasa nie..
beri komen2 yg bernas(bkn kilang beras tu yee)..
beri nasihat yg amat2 saya hargai...
sebak+terharu lak...
MySpace
p/s - pd bdol..kalo dh MU sayo tu..tim sayo lh jg...