sudi nak itot...

^_^ Exchange Link : Tinggalkan Jejak Anda Disini ^_^

Wednesday, September 30, 2009

Hukum Mad

Nie sambungan utk sessi berkongsi dgn kwn2..
saya juga masih belajar & nak terus belajar..
bukan setakat ilmu kejuruteraan yg sdg saya tempuh..
ilmu nie juga masih belajar..
hope Allah s.w.t beri saya kekuatan utk sentiasa nak belajar ilmu dunia & ilmu akhirat..AMINNN..InsyaAllah...
hope Allah s.w.t juga beri keyakinan pd saya utk tidak putus asa kepadaNya...
walaupun mcm2 dugaan yg saya tempuh...
Saya nak kongsi mengenai Hukum Mad..
HUKUM MAD
Hukum Mad nie banyak ye..tp cukuplah sebagai permulaan kita mengetahui hanya :

· Mad asli @ Mad Tabii
· Mad Wajib Mutassil
· Mad Jaiz Munfasil
· Mad Iwadh
· Mad Aridh Lissukun
nti bila dah faham btl2 yg di atas nie..blh lah belajar hukum mad yang lain...

Tentang detailnya ssh saya nak terangkn melalui penulisan,jika diterangkan di sini mungkin agak sukar utk difahami, kerana ia memerlukan pengajaran yang berdepan iaitu bersama al-quran dan pengajarnya (ustaz @ ustazah)..
Jadi,rujuklah kepada mereka yang arif..
saya cuma leh berkongsi supaya saya & kwn2 tidak terus lalai & mengejar dengan hal duniawi jer..
Nie utk ingatan saya juga....
* kita hidup di dunia nie tak lama..sebab dunia nie hanya pinjaman Allah s.w.t utk kita buat amalan pada DIA...

* Jika tersesat..baliklah ke pangkal jalan sementara pintu taubat masih terbuka..

* Jika di dunia kita gah pada nama,pangkat,harta,kecantikan/kekacakan,tinggi pendidikan..
* Di akhirat kita adalah hambaNYA yang kerdil..yang miskin..sama rata ngan org2 yg miskin di dunia..semua hambaNya sama di mataNya...Beza Cuma hanya lah IMAN di dada dan AMALAN yang disuruh olehNya yang kita lakukan...

* Oleh itu, janganlah terlalu berbangga dgn apa yg kita ada sekarang...kerana itu semua hanyalah bersifat sementara...


~ Yang baik datangnya dari Allah s.w.t..Yang buruknya dari diri saya sendiri ~
p/s - saya post nie bukan nak tunjuk yg saya nie alim/baik..sb Allah s.w.t jew yg ley describe setiap hamba2 Nya..saya ngaku saya nie banyak kurangnya..cuma tak salah kan kalau kita nak kongsi utk kesedaran bersama??...maafkan saya jika ada pihak yg tak senang ngan apa yg saya post..bg saya ini blog saya..hak saya utk menaip apa jew yg saya rasa..begitu jg anda..jd,jika pada yang tak berkenan ngn penulisan saya..silalah pergi dari blog saya..

4 comments:

b'dol plangi said...

alif ya wau ayu..

hengat asas tu jann..

Ceritera Kaseh Diari Hatiku... said...

:)
lama tak nampak ko bdol..
raya sakan nampak...
mana duit raya utk haku??ari tu janji kemain nak bg..

b'dol plangi said...

haku memang nk bagi..

tp las menet tepakse kensel..

takot SPRM tangkap..

atas cubaan memberi sogokan..

hakhakk!

Ceritera Kaseh Diari Hatiku... said...

huh..mmg kodokut la..gempa bumi nie..p.cik camne lah ye..risau lak cik zan..